MEDNARODNI DAN POMANJKANJA ŽELEZA 26.11.
26. novembra je mednarodni dan pomanjkanja železa. Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu železa za naše zdravje in dobro počutje. To je nujno potreben element v človeškem organizmu, saj telo brez zadostne količine ne more pravilno delovati. Ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic in skrbi za prenos kisika po telesu, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju energijskega nivoja in za normalno delovanje možganov. Če je pomanjkanje železa, lahko privede do anemije. Torej, če manjka železa, primanjkuje tudi kisika.

Pomanjkanje se kaže lahko v slabem počutju, utrujenosti, omotici, težki sapi/ dihanju, krhkih nohtih/laseh, razdražljivosti in glavobolih. Vzporedno so lahko oslabljene kognitivne funkcije- koncentracijo in spomin.

Človek na dan potrebuje od 10 do 30 mg železa, kar je seveda odvisno od starosti, konstitucije in spola. Zanimivo je, da ga ženske potrebujejo za 30% več, kot moški, ker ga zaradi ženskih bolezni tudi več izgubijo.

Prisotnost železa je v mnogih živilih, vendar ga večinoma ni v visokih količinah. Največ pa ga najdemo v mesu, sardinah, divjačini, jetrih, žitih, stročnicah, morski hrani, rumenjak, temno zeleni zelenjavi, suhem sadju. Je pa vsebnost železa v rastlinskih živilih precej odvisna od vsebnosti železa v zemlji.

Do pomanjkanja železa lahko pride zaradi vnetja, povezanega z nekaterimi dolgotrajnimi boleznimi- tudi nekatera avtoimuna obolenja (kronična vnetna črevesna bolezen, kronično srčno popuščanje, kronična ledvična bolezen) zaradi zmanjšane absorbcije iz prebavil. 

Če imate pomanjkanje železa ne smete uživati kofein, tein, alkohol, sladkor, slaščice, procesirano in konzervirano hrano.

Absorbcijo železa lahko zmanjšajo tudi določene snovi v prehrani (fitati, ki so v žitaricah, ali tanini, ki so v čaju in kavi) ali uporaba prehranskih dopolnil, npr.: kalcij. Iz tega je pomembno, da te stvari zaužijemo 2 uri pred, ali po obroku, da ne motijo absorbcijo. Slabše ga izkoriščamo tudi, če smo pod stresom, imamo povišano telesno temperaturo ali se uživajo hormonski tableti.

Zelo se priporoča dodatek železa v tekočini, saj se na tak način železo takoj absorbira v kri in zaobide prebavni trakt. Pomembno je tudi, da se dodatek vzame skupaj s C vitaminom, ki še dodatno poveča absorbcijo.

DODATKI: https://www.reliveshop.si/products/ferro-tekocina-250ml?_pos=35&_fid=431260cf2&_ss=c

https://www.reliveshop.si/products/haemovit-plus?_pos=1&_sid=9399cd550&_ss=r

https://www.reliveshop.si/products/feroglobin-b12-sirup-200ml?_pos=1&_psq=fero&_ss=e&_v=1.0

 

Zanimivost:
Nemški znanstvenik, ki je ugotavljal vsebnost železa v špinači, se je zmotil za eno decimalno mesto, zato je kar nekaj let veljalo, da je špinača kar 10-krat bolj bogata z železom. Na podlagi te zmote naj bi bila uporabljena tudi kot superživilo za risanega junaka Popaja.