MEDNARODNI DAN POMANJKANJA ŽELEZA 26.11.
26. novembra je mednarodni dan pomanjkanja železa. Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu železa za naše zdravje in dobro počutje. To je nujno potreben element v človeškem organizmu, saj telo brez zadostne količine ne more pravilno delovati. Ima ključno vlogo pri nastajanju rdečih krvnih celic in skrbi za prenos kisika po telesu, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na prizadete, ohranjanju energijskega nivoja in za normalno delovanje možganov. Če je pomanjkanje železa, lahko privede do anemije. Torej, če manjka železa, manjkuje tudi kisika.

Pomanjkanje se kaže lahko v slabem počutju, utrujenosti, omotici, težki sapi/dihanju, krhkih nohtih/laseh, razdražljivosti in glavobolih. Vzporedno so lahko oslabljene kognitivne funkcije- koncentracijo in spomin.

Človek na dan potrebuje od 10 do 30 mg železa, kar je seveda odvisno od starosti, konstitucije in spola. Zanimivo je, da ga ženske potrebujejo za 30% več, kot moški, ker ga zaradi ženskih bolezni tudi več izgubijo.

Prisotnost železa je v mnogih živih, vendar ga večinoma ni v visokih količinah. Največ pa ga najdemo v mesu, sardinah, divjačini, jetrih, žitih, stročnicah, morski hrani, rumenjaku, temno zeleni zelenjavi, suhem sadju. Je pa vsebnost železa v živilih rastlin precej odvisna od vsebnosti železa v zemlji.

Do pomanjkanja železa lahko pride zaradi vnetja, povezanega z nekaterimi dolgotrajnimi boleznimi- tudi nekatera avtoimuna obolenja (kronična vnetna črevesna bolezen, kronično srčno popuščanje, kronična ledvična bolezen) zaradi zmanjšane absorpcije iz prebavila.

Če imate pomanjkanje železa, ne smete uživati ​​kofeina, teina, alkohola, sladkorja, slaščic, procesirano in konzervirano hrano.

Absorpcijo železa lahko zmanjšajo tudi določene snovi v prehrani (fitati, ki so v žitaricah, ali tanini, ki so v čaju in kavi) ali uporaba prehranskih dopolnil, npr.: kalcij. Iz tega je pomembno, da te stvari zaužijemo 2 uri pred, ali po obroku, da ne motijo ​​absorpcije. Slabše ga izkoriščamo tudi, če smo pod stresom, imamo povišano telesno temperaturo ali uživamo hormonske tablete.

Zelo se priporoča dodatek železe v tekočini, saj se na tak način železo takoj absorbira v kri in zaobide prebavni trakt. Pomembno je tudi, da se dodatek vzame skupaj z vitaminom C, ki še dodatno poveča absorpcijo.

DODATKI: https://www.reliveshop.si/products/ferro-tekocina-250ml?_pos=35&_fid=431260cf2&_ss=c

https://www.reliveshop.si/products/haemovit-plus?_pos=1&_sid=9399cd550&_ss=r

https://www.reliveshop.si/products/feroglobin-b12-sirup-200ml?_pos=1&_psq=fero&_ss=e&_v=1.0

Zanimivost:
Nemški znanstvenik, ki je ugotovil vsebnost železa v špinači, se je zmotil za eno decimalno mesto, zato je kar nekaj let veljalo, da je špinača kar 10-krat bolj bogata z železom. Na podlagi te zmote naj bi bila uporabljena tudi kot superživilo za risanega junaka Popaja.