ACAI JAGODE KOT NOVO SUPER ŽIVILO

ACAI JAGODE KOT NOVO SUPER ŽIVILO

Kratko in jedrnato: »Smo kar jemo.« Tako pogosto, kot ta stavek slišimo, tako pogosto nanj in njegovo pomembnost pozabljamo. Hrana ima navdušujočo sposobnost, da vpliva – pozitivno ali negativno – na vsako celico in organski sistem v našem telesu. Vsakič ko se prehranjujemo, sprejemamo odločitev o skrbi za svojo zavest, telo in um. Naša izbira nas lahko dela utrujene in napihnjene ali pa lahkotne in polne energije. Pomaga nam lahko, da se počutimo umirjene in jasnih misli, ali prispeva k izčrpanosti in duševni medlosti. Sami se odločamo, ali bo naše telo vitko in koža sijoča, ali pa se bomo namesto tega spopadli s prekomerno težo in nečisto kožo.

 


 

Hrana, ki jo sprejemamo vase, ima pomemben vpliv na naše splošno počutje in vitalnost. Dejstvo, da lahko prehrana tako korenito vpliva na naše zdravje, je pravzaprav odlična novica. Daje nam priložnost, da moč hrane izkoristimo sebi v prid in jo uporabimo za zdravljenje in negovanje svojega telesa – od znotraj navzven. Začnemo lahko že ta trenutek – s super hrano.

ČUDEŽNA MOČ SUPER HRANE

Vključevanje super hrane oziroma super živil v jedilnikih je hitra in preprosta popestritev in obogatitev naše prehrane. Super Živila so hranilno najbogatejša živila na planetu. Gre za polnovredna, minimalno procesirana živila rastlinskega izvora, ki vsebujejo široko paleto zdravju koristnih snovi, vključno s pomembnimi vitamini in minerali, maščobami s protivnetnem delovanjem, lahko prebavljivimi beljakovinami in vlakninami za zdravo srce in ožilje. Rastlinska super živila so bogata s fitohranili ( bioaktivnimi spojinami, ki jih najdemo le v hrani rastlinskega izvora) in antioksidanti, ki z nevtralizacijo škodljivih prostih radikalov celice varujejo pred poškodbami.

 

 

Od vseh znanih borovnic in ohrovta, pa do bolj eksotičnih jagod acai in mace – vsem super živilom je skupno, da lahko s svojo edinstveno hranilno sestavo:

  • blažijo vnetne procese, 
  • upočasnijo procese staranja,
  •  preprečijo ali pripomorejo k zdravljenju kroničnih bolezni, 
  • višajo nivo energije, 
  • pomagajo premagovati stres,
  •  izboljšajo razpoloženje,
  •  podpirajo naravne razstrupljevalne procese v telesu, ga tako ščistijo in še veliko več.

Super živila niso čudežna rešitev za vse, a vsekakor v sebi skrivajo marsikaj čudežnega.

SUPER ŽIVILA KOT BOGAT VIR ANDIOKSIDANTOV

Antioksidanti so snovi, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, nestabilnih spojin, ki zaradi svoje visoke reaktivnosti reagirajo s celicami našega telesa in jih poškodujejo. Prosti radikali so naraven stranski produkt celične presnove, na njihovo tvorbo vpliva tudi življenjski slog. Pospešeno se tvorijo ob pomanjkljivi prehrani (s preveč procesirane hrane, sladkorja, kofeina in alkohola), pretirani telesni aktivnosti, pomanjkanju spanja, čustvenemu stresu in izpostavljenosti onesnaženemu okolju.

Kadar naše telo tvori več prostih radikalov, kot jih lahko nevtralizira, se pojavi t.i. oksidativni stres, ta pa lahko vodi v razvoj rakavih in srčno – žilnih obolenj, sladkorne bolezni in celo živčnih ter avtoimunih bolezni. Tako kot potrebujejo redno vzdrževanje avtomobili, potrebuje vsakodnevno skrb tudi naše telo. Uživanje super hrane, bogate z antioksidanti (med katere spadajo mnogi vitamini, kot sta vitamina C in E, minerali, na primer betakaroten), lahko prepreči vnetja in celične poškodbe zaradi delovanja prostih radikalov.

OKSIDATIVNI STRES UBIJA

Sodobni način življenja se zelo razlikuje od življenja in navad naših prednikov. Ti so uživali veliko manj predelane hrane in sladkorja. Veliko časa so preživeli na prostem, kjer so se naužiti svežega zraka in sončnih žarkov. Več so se bili prisiljeni gibati in manj so bili v dolgotrajnem stresu. Doživeli so močne stresne situacije, vendar so trajale krajši čas, zato so imeli dovolj časa za regeneracijo in sprostitev.

Danes zaradi hitrega življenjskega tempa in preobremenjenosti vse manj zaznavamo opozorilne znake, ki nam jih sporoča naše telo. V velikih primerih gre za preveliko obremenjenost telesa z oksidativnim stresom, Ko so celice ves čas pod stresom ( ni regeneracije, sprostitve) sprožijo oksidativne procese. Več je okdisativnih procesov v našem telesu, prej lahko zbolimo. Manjka nam kisika in hranil, pa tudi delovanje in razstrupljanje v celicah je moteno, kar povzroči prehitro odmiranje celic (staranje). S spremembo življenjskega sloga in s pomočjo vnosa hranil bogatih z antioksidanti lahko temeljito zmanjšamo vnetne procese, ki vodijo do bolezni. Telo proizvaja več prostih radikalov, ki se ob vnosu antioksidantov v veliki meri zmanjšajo.

 

 

Omejitev oksidativnega stresa v našem telesu je zelo pomembna, saj tako upočasnimo staranje, imamo več energije, dobro počutje in večje umske zmogljivosti in kar je najbolj pomembno zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni.

PRAVILA SUPERŽIVIL /SUPERHRANE

Jejmo pravo hrano. Živila, ki se nam ponujajo v pločevinkah in vrečkah z neskončno dolgim seznamom težko berljivih sestavin, niso hrana in ne nudijo veliko hranil. Svoj krožnik napolnite s pravo hrano v sveži obliki in se izogibajte v že naprej pripravljeni hrani.

Jejmo več rastlin. Vključevanje večjega deleža rastlinskih živil v prehrano koristi vsem. Živila, ki rastejo na drevesu ali iz zemlje – sadje, zelenjava, stročnice, oreščki, semena – naj bi bila osnova vsake zdrave prehrane. 

Kupujmo sezonsko in lokalno. Izbira lokalnih sezonskih živil je tako dobra tako za nas kot za zdravje našega planeta. Povprečen obrok na poti od kmetije do našega krožnika prepotuje okoli 2400 kilometrov. Med tem časom hrana izgubi pomemben del hranil, močno pa je obremenjeno tudi okolje. Odločite se za lokalno pridelana živila in podprite sosednjega kmeta. 

Izbirajmo ekološko. Kupovanje hrane s certifikatom o ekološki pridelavi pomeni zagotovilo, da je hrana, ki jo jeste, resnično pridelana brez konvencionalnih pesticidov, gnojil na osnovi sintetičnih sestavin, ionizirajočega sevanja ali bioinženiringa (gensko spremenjena živila, polna antibiotikov, rastnih hormonov). Ne pozabimo smo kar jemo, zato je pomembno kako pridelana hranila vnašamo v svoje telo. 

Nadgradimo prehrano s super živili. Popestritev jedilnika s super živili, polnim hranil, antioksidantov in fitohranil, bo vašo prehrano poneslo na drug nivo. Vsekakor ne pretiravajte, vendar vključiti v svoj jedilnik 1-2 super živil je zelo potrebno in pomembno- telo vam bo Hvaležno.

Jejmo z užitkom. Nenazadnje v hrani moramo uživati. Polnovredna živila so odličnega okusa in naše telo si tega želi čim več.

SUPER JAGODE SO IZVRSTNI ZAVIRALCI STARANJA

Po vsebnosti antioksidantov in fitohranil se uvrščajo v sam vrh lestvic, zato ugodno vplivajo na vitalnost centralnega živčnega sistema in lepoto kože. Pomagajo lahko tudi pri ohranjanju vitke postave. Polifenoli v jagodičevju namreč zavirajo nastajanje maščobnih zalog, vitamin C v njih pa pospeši kurjenje maščob med telesno dejavnostjo. Na dan si privoščimo vsaj 1-2 porciji super plodov (145g svežih - skodelica, 122g kuhanih – pol skodelice, 30g posušenih- četrt skodelice, 120ml polnovrednega soka s 100% sadnim deležem).